Als conceptueel engineer samenwerken aan besturing systemen met proceskennis

8 september 2022

“Ik doe dit werk nu 32 jaar en daardoor heb ik veel kennis opgebouwd.”, aldus Harry Boer, werkzaam als Conceptueel Engineer bij Verwater Industrial Services. Harry werkt samen met zijn collega's van hard- en software engineers aan het bedenken en ontwerpen van besturingssystemen. “Via een oud- collega ben ik bij Verwater terecht gekomen,” Lees hier het volledige interview. 

De voorstelronde: Wie, wat, waar?
Mijn naam is Harry Boer, 56 jaar en ik heb MAVO, MTS en HTS (huidige MBO & HBO opleiding) elektronische informatietechniek gestudeerd. Mijn functie bij Verwater is Conceptueel Engineer. 

Voordat ik bij Verwater aan het werk ging, heb ik gewerkt bij Moekotte Veendam, Avebe, D-TAG en Henan. Voor deze bedrijven hebben wij installaties gemaakt die worden toegepast in de zetmeelindustrie. Wij leverden tools voor zetmeel applicaties en hier was ik verantwoordelijk voor de industriële automatisering. Eigenlijk doe ik dit nu nog steeds, maar dan onder de naam Verwater Industrial Services. 

Hoe ben jij bij Verwater gekomen?
Toen ik in 2016 op zoek was naar een nieuwe functie belde Marcel Drok (Area Manager) mij op om te vragen of ik bij Verwater wilde komen werken. Marcel ken ik van mijn eerste werkgever Moekotte Veendam. Ik ben op Marcel 's aanbod ingegaan en dat was een goede keuze, want ik werk hier nu nog steeds!

Wat is jouw huidige project?
Via Verwater werk ik nog 70% van de tijd voor Henan, een van mijn oude werkgevers. Dit blijf ik erg leuk vinden en helemaal omdat je in de jaren veel kennis opbouwt over in dit geval de industriële automatisering voor zetmeel applicaties. 

Wat doe jij als conceptueel engineer bij Verwater?
Ik bedenk de grote lijnen van besturingssystemen, maak daarvan een concept en leg de details ter uitwerking neer bij de specialisten zoals hardware-en software engineers. We werken in projectgroepen en ik ben dan de lead engineer. In het ontwerpproces kan ik adviezen geven aan de klanten om vervolgens de basis voor de besturing te vorm te geven. Daarbij houden we altijd rekening met wat de klant wil. 

Als conceptueel engineer doe ik bijvoorbeeld de inventarisatie van een nieuw project, het maken van offertes, materiaallijsten maken, een inschatting van uren, flowsheets inventarisering maken en bedenken welke verdeling er wordt gemaakt tussen hard- en software.
 
Wat vind je het leukste aan dit werk?
Ik vind de afwisseling in het werk erg leuk. Van het procesgedeelte tot meer details uitzoeken in hardware.  En wat ik erg leuk vind is bijvoorbeeld het schrijven van een FDS, een functionele beschrijving van hoe de software werkt. 

Wat zou je in de toekomst willen doen?
Ik ben erg tevreden met mijn functie en over Verwater, dus de komende jaren hoop ik in deze positie te mogen blijven. 

En een hele andere vraag, Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?
Ik fiets graag! Ik woon in Siddeburen en dat is bij het natuurgebied ’t Roegwold. In mijn vrije tijd ben ik daar veel op mijn fiets te vinden. Daarnaast ga ik ook regelmatig op de fiets naar werk! 

Welke tips heb je voor iemand die dit werk wil doen?
Je hebt een opleiding nodig in de elektrotechniek en besturingstechniek en ik zou mij zelf het meest concentreren op het stukje procestechniek. Procestechniek is de algemene basis voor mijn functie.