Afbeelding1
17-9-2024

Interview met Gertjan Webers, software engineer bij Verwater

In een interview met Gertjan Webers, sofware engineer bij Verwater, vertelt hij over zijn loopbaan binnen het bedrijf en de unieke mix van softwareontwikkeling en samenwerking met collega's en klanten. Gertjan beschrijft hoe hij zichzelf heeft ontwikkeld binnen de technische wereld en hoe hij voldoening haalt uit zijn rol. "Ik ben liever onderdeel van een team dan dat ik het team leid," zegt Gertjan. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees het volledige interview hieronder:

Afbeelding1

Gertjan, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Gertjan:
Natuurlijk, mijn naam is Gertjan Webers. Ik ben 31 jaar en woon in Meerstad. Naast mijn fijne gezin, met een kind van 1 jaar, geniet ik van hobby’s zoals voetbal, darten en vissen. En ik werk bij Verwater als software engineer.

Welke opleiding heb je gevolgd?
Gertjan
: Ik heb elektrotechniek gestudeerd. Eerst volgde ik een MBO-opleiding richting elektronica, daarna studeerde ik aan de Hanzehogeschool elektrotechniek, met als specialisatie EPDE (Electronic Product Design & Engineering). Dat is eigenlijk wat anders dan wat ik nu doe, maar in 2018 kwam ik terecht bij de software engineering van Verwater, en daar werk ik nu nog steeds.

Hoe ben je bij Verwater terechtgekomen?
Gertjan:
Ik hoorde over Verwater en kwam in gesprek met Cees Elzer. Het leek me direct een leuk bedrijf en een interessante functie. Vervolgens heb ik een traineeship van een jaar gedaan, waarin ik onder andere leerde om panelen te bouwen, meeliep als e/i monteur, en betrokken was bij de calculatie van projecten. Vanuit daar ben ik langzaam doorgegroeid naar de rol van junior engineer.

Hoe ontdekte je dat je dit werk wilde doen?
Gertjan:
Tijdens mijn MBO-opleiding lag de focus in de eerste twee jaar meer op elektrotechniek, maar door verschillende vakken ontdekte ik dat programmeren en productontwerp mij meer aanspraken. Hardware was niet echt mijn ding, dus de overstap naar programmeren was voor mij logisch.  Afbeelding2

Hoe ben je software engineer geworden?
Gertjan:
Na mijn traineeship ben ik als junior engineer in projecten gerold. Mijn doel was altijd om software engineer te worden, en dat is inmiddels gelukt. Doordat ik goed begrijp wat mijn collega’s ‘in het veld’ doen, ben ik een betere software engineer geworden.

Wat houdt je rol als detail engineer precies in?
Gertjan
: Ik werk vier dagen per week, omdat ik op maandag een papadag heb. Mijn werkdag begint rond 8 uur, nadat ik op de fiets naar kantoor ben gegaan. De afgelopen tijd heb ik veel bij Gasunie gewerkt, maar mijn werkzaamheden wisselen per project en locatie.

Een vaste structuur heb ik niet echt op een werkdag. Ik schrijf de software, maak de bijbehorende documentatie en test alles met de klant. Eerst test ik de intern met de proces engineer, daarna laat ik het aan de klant zien. Op basis van feedback pas ik het aan en dan gaan we de software in bedrijf stellen

Zodra alles getest is, leveren we het product op en zorgen we voor eventuele nalevering. De combinatie van programmeren en sociaal contact met collega’s en klanten maakt dit werk voor mij erg leuk.

Wat is een van de leukste projecten die je hebt gedaan?
Gertjan:
Het project bij Airproducts vond ik erg leuk. Je werkt dan samen met verschillende bedrijven en leert veel verschillende mensen kennen, van diverse achtergronden en culturen. Je krijgt zo ook een kijkje in andere organisaties.

Daarnaast werk ik nu aan een project dat ik "start from scratch" mag opbouwen. Dat is ontzettend leuk en leerzaam. Hoewel ik meestal de voorkeur geef aan werken in teamverband, is dit een mooie uitdaging.

Wat maakt jou een goede detail engineer en wat is volgens jou belangrijk in dit vak?
Gertjan:
Haha, dat weet ik niet precies. Ik denk dat ik prettig ben om mee samen te werken en dat ik hard werk voor zowel mijn collega’s als de klant. Je hoeft niet de slimste te zijn, maar een technische achtergrond helpt wel. En enige kennis van het werkveld is handig.

Structuur is belangrijk, al ben ik zelf soms wat chaotisch. Verder is het essentieel om in teamverband te kunnen werken en het leuk te vinden. Het werk bestaat deels uit herhaling, maar ondanks dat de basis vaak hetzelfde is, moet je je toch goed kunnen aanpassen aan de wensen van de klant en de softwarepakketten waar zij mee werken.

Wat zijn je toekomstplannen binnen Verwater?
Gertjan:
Ik ben nog niet uitgeleerd en vind mijn werk erg leuk. Ik heb niet per se de ambitie om een leidinggevende functie te vervullen. Ik zit graag in een groepsgesprek, maar ik haal niet veel voldoening uit het aansturen van een team. Ik ben liever onderdeel van een team dan dat ik het team leid.

Heb je tips voor aspirant-software engineers?
Gertjan: Go with the flow. Luister goed naar je collega’s en leer van mensen die het vak al langer doen, maar wees vooral ook niet bang om zelf nieuwe ideeën te initiëren. Ook in de techniek zijn er veel ontwikkelingen en de combinatie van nieuwe inzichten en de kennis van ervaren collega’s maakt een sterk team. De ‘oude garde’ heeft vaak gelijk, maar niet altijd. ;)

Wil jij ook werken bij Verwater?
Bekijk onze huidige vacatures via https://www.verwaterindustrialservices.nl/nl/vacatures

Vergelijkbare artikelen

17-9-2024

Interview met Gertjan Webers, software engineer bij Verwater

In een interview met Gertjan Webers, software engineer bij Verwater, vertelt hij over zijn loopbaan binnen het bedrijf en de unieke mix van softwareontwikkeling en samenwerking met collega's en klanten. Gertjan beschrijft hoe hij zichzelf heeft ontwikkeld binnen de technische wereld en hoe hij voldoening haalt uit zijn rol. "Ik ben liever onderdeel van een team dan dat ik het team leid," zegt Gertjan. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees het volledige interview hieronder.

12 juli 2024

Verwater denkt mee!

Stel je eens voor, een mooie zomerdag, lekker briesje en de zon die volop schijnt. Samen met je team heb je aan mooie projecten gewerkt, maar helaas heb je nog niet voldoende kunnen genieten van het mooie weer buiten.