Inlevingsvermogen belangrijk bij keuze voor technische partner

28 augustus 2019

Met een nieuwe besturing is zowel het waterzuiveringsproces als de bedrijfsvoering bij Waterzuivering Milieuboulevard Groningen (WMG) goed geborgd. WMG wilde een Siemens-besturing omdat hierover brede kennis in de markt aanwezig is. De opdracht werd gegund aan Siemens Factory Automation partner Verwater Industrial Services, omdat dit bedrijf zich het best in de wensen van WMG kon inleven.

Industrieel automatiseerder Verwater Industrial Services is in Nederland actief met ca. 250 medewerkers. Het bedrijf verzorgt naast engineering en automatisering ook elektrotechnische-, instrumentatie- en werktuigbouwkundige werkzaamheden. Medio 2018 vernieuwde Verwater de besturing van de installatie waarmee WMG het afvalwater zuivert van een stortplaats en de plaatselijke huisvuilvergistingsinstallatie. De installatie werd in het verleden bestuurd met PLC’s van drie verschillende merken, waaronder Siemens.

Technische spaghetti

“Wij zijn ooit begonnen met één reactor, maar hebben er inmiddels vier”, vertelt Stefan Schleper, bedrijfsleider bij WMG. “De diverse uitbreidingsfases hebben geen rekening gehouden met elkaar. Hierdoor is op technisch gebied een ware spaghetti ontstaan. Drie PLC’s van verschillende merken betekent ook dat je met drie programmeertalen te maken hebt. Het duurde vaak lang om de oorzaak van storingen in het proces te vinden. Bovendien was een van de PLC’s end-of-life. We hebben verschillende scenario’s in kaart gebracht: van niets doen tot het vervangen van alle PLC’s door één merk met één programmeertaal.”

Inlevingsvermogen

De keuze viel op het laatste scenario. Verwater werd door WMG geselecteerd om de opdracht uit te voeren. Schleper: “Ze staken er bovenuit qua prijs en techniek, maar snapten ook heel goed wat wij wilden. Onze aanpak is rechttoe-rechtaan, gericht op functionaliteit. Wij hadden hardware-technisch geen Rolls-Royce nodig, want het is geen rocket science wat we hier doen. We hoeven bijvoorbeeld met onze besturing geen big data te kunnen genereren en analyseren. Ze moet vooral robuust zijn. Bij Verwater begreep men dat. Ze hebben heel goed met ons meegedacht.”

Draadje voor draadje

Aan Verwater de taak om letterlijk tot op de draad de functionaliteit van de oude besturing uit te pluizen en te checken of de tekeningen overeenkwamen met de werkelijkheid. Projectmanager Cees Elzer vertelt: “We moesten de functionaliteit één-op-één omzetten naar de nieuwe besturing. We konden geen risico’s lopen: als er bij de omschakeling ook maar één ingangssignaal niet zou kloppen, had de waterzuivering vertraging opgelopen.” Schleper: “Wij zuiveren het afvalwater van de huisvuilvergistingsinstallatie. Onverwachte stilstand kan leiden tot Napelse toestanden. We hebben tijdelijke opvangmogelijkheden voor afvalwater, maar moeten uiterlijk na een week weer kunnen draaien. Voor de fysieke ombouw stond dan ook maximaal één week gepland. Dankzij de goede voorbereiding en de uitstekende samenwerking is het ons in vier dagen tijd gelukt.”

Keuze voor Siemens

Verwater implementeerde SIMATIC S7-1200. Het toepassen van Siemens-technologie was een eis van WMG. Schleper: “Siemens gebruikt de programmeertaal die ook op scholen wordt aangeleerd. Er zijn dus voldoende mensen die ons kunnen helpen om het waterzuiveringsproces te borgen. We hebben geen afdelingen voor werktuigbouw, elektrotechniek en/of installatietechniek. Bij storingen zijn we aangewezen op de service van derden. Dit geldt ook voor het aanpassen van onze software. Afval verandert en daarmee ook de afvalwaterstromen. Daarop moeten we software-technisch kunnen anticiperen.”

Vervolgopdrachten

Verwater leverde bij de nieuwe besturing ook alle benodigde documentatie en tekeningen. Aanpassingen in de software kunnen door de operators van WMG goed worden bijgehouden. Schleper: “Zowel de waterzuivering als de bedrijfsvoering is nu weer prima geborgd. Indien nodig kan Verwater inbellen en met ons meekijken. Ze zitten echter om de hoek, wat erg handig is.” Het succesvolle project heeft voor Verwater geleid tot vervolgopdrachten op het terrein van WMG. Elzer: “We zijn momenteel enkele specifieke wensenlijstjes aan het omzetten en zaken aan het finetunen. Daarnaast zijn we onlangs voor een opdracht benaderd door de medewerkers van de stortplaats bij WMG. Fijn dat de klant tevreden is met onze dienstverlening.”