Interview met Dewi (24): “In techniek zit de toekomst”

22 maart 2023

Dewi deed de opleiding Dierverzorging, maar nadat ze zich had verdiept in de arbeidsmarkt en zag dat er kansen lagen in de techniek. ‘Het was mij helemaal duidelijk: daar ligt mijn toekomst.’ Ze begon aan een leerwerktraject bij Goflex en kwam terecht bij Verwater in Emmen als Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen (niveau 3).

Lees hieronder het interview met Dewi.

Hoe kwam je bij Verwater terecht?

Dewi: Ik kwam bij Verwater terecht via Goflex, waar ik een leerwerktraject volg. Ik volgde eerst een BOL-opleiding bij ROC Noorderpoort in Stadskanaal, maar wilde graag werken en leren combineren. Verwater bood de mogelijkheid om tijdens het BBL-traject aan de slag te gaan als Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen en daarom koos ik voor deze functie.

Kun je vertellen over jouw werkzaamheden bij Verwater?

Dewi: Mijn werk bij Verwater bestaat op dit moment vooral uit het opnieuw aarden van fabrieken. Het grappige is dat dit op elke locatie anders is. Ik dacht dat aarden altijd hetzelfde was, maar dat blijkt niet het geval. Verder loop ik mee met een vaste collega en leer ik veel van hem. Ik werk vier dagen per week bij Verwater en ga één dag in de week naar school.

Hoe ondersteunt Verwater jou in jouw leerwerktraject?

Dewi: Verwater heeft direct de aanvraag voor mijn hoogwerker certificaat in gang gezet, zodat ik binnenkort ook lampen kan vervangen op hoogte. Daarnaast hebben ze bepaald gereedschap voor me besteld en krijg ik oordoppen aangemeten. Verder denkt mijn Goflex coach mee over de invulling van mijn opleiding. Verwater biedt ook extra cursussen aan. Zo heb ik al een cursus gehad over de toepassing van wartels in explosiegevaarlijke omgevingen.

Hoe bevalt het werken bij Verwater?

Dewi: Ik heb het erg naar mijn zin bij Verwater. Er zijn steeds andere projecten en steeds andere dingen om te leren. Ik merk ook dat ik hier echt geaccepteerd word. Toen ze merkten dat ik gek ben van voetbal, was het ijs gebroken. We hebben daar hartstikke leuke gesprekken over. Verder draaien ze veel Nederlandstalige muziek. De mannen staan voor me klaar en helpen me als ik iets niet kan of weet. Ik voel me hier prettig en ben nog lang niet uitgeleerd.

Hoe combineer je het werken en leren met andere activiteiten?

Dewi: Ik maak lange dagen en mijn weekends zijn goed gevuld. Naast het leren en werken, train ik fanatiek kickboksen en ben ik bezig met rijlessen. Het is vooral een kwestie van goed plannen, dan lukt het wel. Soms is het wel even doorbijten, maar het is het allemaal waard als ik straks mijn diploma heb. Daarnaast vind ik het belangrijk om af en toe tijd vrij te maken voor ontspanning en leuke dingen met vrienden en familie.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Dewi: Mijn toekomstplannen zijn om me verder te ontwikkelen binnen Verwater. Ik wil graag doorgroeien naar de functie van Leidinggevend Monteur. Daarnaast wil ik in de toekomst graag nog een opleiding volgen om me verder te specialiseren in bijvoorbeeld het programmeren van PLC’s. Ik vind het interessant om steeds nieuwe dingen te leren en mezelf te blijven ontwikkelen. Uiteindelijk hoop ik een mooie carrière op te bouwen binnen de techniek.