Interview met Roy Caciano, een ervaren E&I technisch specialist

2 juni 2023

In dit interview spreken we met Roy Caciano, een ervaren E&I technisch specialist bij Verwater die binnenkort met pensioen gaat. Roy heeft gedurende 35 jaar met veel plezier gewerkt in zijn vakgebied en staat bekend om zijn enthousiasme en vrolijke persoonlijkheid. Hij heeft zijn carrière bij Verwater en haar rechtsvoorgangers doorgebracht en is uitgegroeid van monteur tot technisch specialist. Roy vertelt ons over zijn werkzaamheden, zijn meest memorabele project en zijn inzichten als specialist. Ook deelt hij zijn plannen voor de toekomst en geeft hij waardevolle tips voor aspirant technici. Lees hieronder het interview!

De voorstelronde: Wie, wat, waar?

Roy: Ik ben Roy Caciano, 66 jaar en woon in Lelystad. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt als E&I technisch specialist, maar over 4 maanden ga ik met pensioen. Na 35 jaar is het voor mij tijd om te genieten van de vrijheid.

Ik sta op, dan zeg ik tegen mijn vrouw: ik ga aan het werk en dan vind ik het eigenlijk altijd leuk om naar het werk te gaan. Altijd lachen, altijd vrolijk. Dit is ook hoe mijn collega's mij omschrijven.

Hoe ben je bij Verwater gekomen?

Roy: In 1988 ben ik begonnen bij een voorganger van Verwater te werken en zo ben ik zeven jaar geleden ook bij Verwater terecht gekomen. Ik heb twee rechterhanden, dus ik heb dit altijd leuk gevonden en uiteindelijk ontwikkel je jezelf en groei je van monteur naar specialist.

Welke werkzaamheden voer je uit?

Roy: Ik ben technisch specialist E&I (Elektrotechniek & Installaties). Bij verschillende organisaties zorg ik ervoor dat alle elektrotechnische apparatuur goed werkt. Als specialist zit ik meer in de eindfase van een project en keur ik of iets goed is, maar door mijn ervaring ben ik erg breed inzetbaar. In mijn functie is het belangrijk dat je heel goed denkt in oplossingen, want alleen dan bereik je het gewenste resultaat. Ik hou van netjes en rustig werken, maar het belangrijkste is dat het werk goed wordt gedaan. Kwaliteit is het belangrijkste voor de klant.

Welk project is je het meeste bijgebleven?

Roy: We hebben ooit een project op de Waddeneilanden gedaan waarbij we elektriciteitskasten op elk eiland moesten vervangen. Dit was echt een heel leuk project, want zo kom je nog eens ergens!

Waar heb je het meeste van geleerd?

Roy: De fout die ik mensen wel eens zie maken is dat ze te snel willen beginnen aan een project. Om dit te voorkomen zorg ik altijd dat ik heel goed voorbereid ben en precies weet wat de klant van ons verwacht. Hierdoor kom ik niet vaak voor verrassingen te staan en heb ik antwoord op de meeste vragen.

Wat maakt jou een goede specialist technicus E&I?

Roy: Mezelf blijven, eerlijk zijn, niet in paniek raken en altijd denken in oplossingen. Ik heb nog nooit gezegd dat iets mij niet is gelukt, want ik probeer altijd om iets van een andere kant te bekijken. Door deze dingen ben ik goed in wat ik doe. Daarnaast ben ik altijd vrolijk en ga ik niet zonder glimlach aan het werk!

Je gaat bijna met pensioen, wat is een van de eerste dingen die je wil gaan ondernemen?

Roy: Zolang ik gezond ben wil ik graag samen met mijn vrouw genieten van het reizen. We hebben in ieder geval een paar maanden Curaçao op de planning staan en eigenlijk willen we ook nog touren in Portugal en Spanje. Daarnaast hebben we nu alle tijd om te genieten van onze kinderen en kleinkinderen!

Welke tips heb je voor iemand die dit werk wil doen?

Roy: Als iemand bij mij begint, vind ik eigenlijk de motivatie en het enthousiasme om iets nieuws te leren heel belangrijk. Als je instelling goed is, dan kun je echt goed worden in je werk en er net zoveel plezier in hebben als dat ik altijd heb gehad!