Paneelbouw bij Verwater

21 september 2022

Paneelbouw bij Verwater

Veel van onze klanten hebben specifieke eisen voor de bouw van MCC- en besturingspanelen. Op basis van de eisen en wensen van klanten ontwerpen onze (Eplan)engineers panelen die in onze werkplaats in Groningen worden samengebouwd. De omvang van de panelen is divers en varieert van een paneel met enkele tientallen I/O’s in combinatie met motorgroepen die zijn ondergebracht in compacte wandkasten tot een besturingspaneel tot wel 5 meter bestaande uit gekoppelde staande kasten met enkele honderden I/O’s in combinatie met motorgroepen en frequentieomvormers.

Om de efficiëntie van de paneelbouw te verhogen wordt in onderlinge afstemming tussen engineers en paneelbouwers gezocht naar de optimale oplossing. Paneelindelingen worden door engineers voorbereid en in samenspraak met paneelbouw wordt getracht deze (per klant) te standaardiseren. Voor de bedrading van de panelen wordt veelal gebruik gemaakt van bedradingslijsten om zo efficiënt en met een geringe kans op fouten de panelen op te bouwen.

 

Onze panelen worden over het algemeen gebouwd en geïnspecteerd volgens de basisnorm NEN-EN-IEC 61439. In sommige gevallen wordt op verzoek van de klant een complete testopstelling gemaakt van besturingspanelen in combinatie met de PLC-SCADA applicatie, soms zelfs met meerdere gekoppelde systemen. In die gevallen worden alle besturingsloops getest vanaf de veldklemmen tot op het SCADA-systeem. Voordeel van een dergelijke aanpak is dat fouten in het paneel en de software zijn uitgesloten en dat bij de commissioning volledige aandacht kan worden gegeven aan de correcte aanleg van de veldinstallatie.

De paneelbouw bij Verwater gaat verder dan alleen het bouwen van panelen in onze werkplaats. Bij bestaande installaties komt het vaak voor dat er uitbreidingen en modificaties moeten plaatsvinden in de bij de klant geplaatste besturingspanelen. De aanpak bij Verwater is hierbij dat er eerst engineering plaatsvindt en dat daarna wordt gekeken naar mogelijkheden om noodzakelijke aanpassingen alvast te prefabriceren. In overleg met de klant wordt vervolgens de aanpassing ingepland en daarbij wordt altijd getracht om de verstoring van het proces tot een minimum te beperken.

    

De kennis van de engineers en paneelbouwers van Verwater is breed en is gericht op besturingen van onder anderen Siemens, ABB, Rockwell/Allen Bradley, Schneider, Omron en Pilz.

Voor contact met regio Noord-Oost kunt u mailen naar Sales.visno@verwater.com.