"Passie voor projectmanagement in de techniek: Interview met Cees Elzer"

24 februari 2023

In het interview met Cees Elzer, Manager Engineering bij Verwater, vertelt hij over zijn loopbaan in de techniek en zijn passie voor projectmanagement. In het interview vertelt hij over hoe hij bij zijn huidige functie is gekomen en welke projecten hij momenteel onderhanden heeft. Cees geeft ook inzicht in zijn werk als projectmanager en waarom het belangrijk is om goed te kunnen communiceren met zowel klanten als engineers. "Als Manager Engineering moet ik ervoor zorgen dat het project voldoet aan de eisen van de klant en dat het resultaat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet", aldus Cees.

Hallo Cees, kun je jezelf kort voorstellen?

Cees: Natuurlijk, mijn naam is Cees Elzer en ik woon in Assen. Ik heb de HTS gestudeerd en ben gespecialiseerd in Elektronica en Informatietechnologie.

Ik ben begonnen als assistent-projectleider bij Imtech, de voorganger van Verwater, in 1996. Daarna ben ik doorgegroeid tot projectleider en heb ik ook in de security gewerkt. Vervolgens ben ik teruggegaan naar de industrie en heb ik als projectmanager gewerkt in de industriële automatisering. In 2018 ben ik Manager Engineeringstaken gaan vervullen.

Wat trekt je zo aan in het projectmanagement?

Cees: Ik heb altijd al in de techniek willen werken. Wat mij aanspreekt aan dit vakgebied is dat ik aan veel verschillende projecten werk, maar wel vanuit een vertrouwde omgeving. Dit bevalt mij nog steeds goed. Aan ieder project zit een begin en een eind, dus ik vind het leuk dat je ook iets weer kunt afronden en dan aan iets nieuws begint. Daardoor kun je ook blijven ontwikkelen en de leerpunten toepassen in het volgende project.

Hoe ben jij bij jouw functie als Manager Engineering gekomen?

Cees: Toen we een vacature voor manager engineering open hadden staan, dacht ik in eerste instantie dat ik meer geïnteresseerd was in de rol van projectmanager. Door de overlap van de werkzaamheden die ik destijds uitvoerde, ben ik toch als Manager Engineering aan het slag gegaan. Ik zit erg op mijn plek en eigenlijk werk ik nu als Manager Engineering en Projectmanager. Het is fijn dat klanten weten dat ik kennis heb van het vak.

Wat is jouw huidige project?

Cees: Op dit moment bevind ik mij tussen verschillende projecten. Een van de projecten waar we momenteel mee bezig zijn, is de afronding van Batchgrinding bij een diervoederfabriek. We zijn betrokken bij het procesdeel in hun fabriek waar granen en ruwe grondstoffen worden gemalen voor het maken van honden- en kattenbrokken. Het project omvat hardware engineering, software engineering en E&I montagewerkzaamheden.

Daarnaast zijn we ook gestart bij een klant in de chemie, waarbij ik de begeleiding van het engineering gedeelte op me neem. Bij een klant in de aardappelverwerking zijn we bezig met het vervangen van een droger, terwijl we ook nog bezig zijn met het nawerk van de werkzaamheden die we hebben verricht voor de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek.

Tot slot werken we aan een installatie voor een plasticrecycling bedrijf die Pet Flakes, gesnipperde petflessen, zal reinigen om zo schoon plastic weer te recyclen. Kortom, we hebben onze handen vol aan verschillende projecten en werken hard om deze tot een succesvol einde te brengen.

Welk project vind je het leukste en waarom?

Cees: Bij het bedrijf in de plasticrecycling werken we aan een nieuw project waarbij we vanaf het begin meedenken over het procesontwerp. Het is een van de leukste projecten omdat we op alle vlakken inspraak hebben, van mechanisch engineering tot softwareontwikkeling. We werken nauw samen met de klant om de beste oplossingen te vinden en zijn vastberaden om het project tot een succes te maken.

Wanneer doe jij je werk als Manager Engineering bij Verwater goed?

Cees: Als projectmanager is mijn belangrijkste taak ervoor te zorgen dat er een naadloze samenwerking is tussen de klant en de engineers. Mijn werk begint bij het commerciële gedeelte van het project, waarbij ik verantwoordelijk ben voor het binnenhalen van de opdracht. Vervolgens moet ik ervoor zorgen dat het project binnen het vastgestelde budget en tijdskader wordt uitgevoerd, terwijl ik er tegelijkertijd voor zorg dat alles soepel verloopt.

Dit betekent dat ik voortdurend in contact sta met zowel de klant als de engineers. Ik zorg ervoor dat de communicatie tussen beide partijen helder en effectief verloopt, en ik ben altijd beschikbaar om eventuele zorgen of vragen te beantwoorden. Als projectleider moet ik ervoor zorgen dat het project voldoet aan de eisen van de klant en dat het resultaat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Wat vind je het leukste aan dit werk?

Cees: Aan de ene kant vind ik het geweldig om mijn expertise te gebruiken om de klant te adviseren op financieel en planning gebied, zodat ik hen kan begeleiden in het proces en de beste resultaten kan behalen.

Aan de andere kant vind ik het net zo belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de engineers en waarin zij zich nog verder kunnen ontwikkelen. Ik hou ervan om een goed inzicht te hebben in hun vaardigheden en sterke punten, zodat ik hun talenten kan inzetten op de juiste projecten en ervoor kan zorgen dat ze de kans krijgen om te groeien en hun potentieel te bereiken.

Wat zou je in de toekomst willen doen?

Cees: Als manager engineering bij Verwater zit ik momenteel op de juiste plek. Voor de toekomst kijk ik er vooral naar uit om mijn kennis en ervaring over te dragen aan de nieuwe projectleiders binnen Verwater. Het is voor mij belangrijk dat we blijven investeren in de ontwikkeling van onze engineers, zodat zij de juiste kennis en vaardigheden hebben om aan de complexe eisen van onze klanten te voldoen.

En een hele andere vraag, Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?

Cees: Voor mij is sporten een belangrijke manier om te ontspannen na het werk en om gezond en fit te blijven. Wanneer ik in Groningen werk, ga ik na een lange werkdag vaak schaatsen in Kardinge. Op andere dagen ben ik vaak te vinden op mijn racefiets.

Welke tips heb je voor iemand die dit werk wil doen?

Cees: Als tip voor iemand die dit werk wil doen, raad ik aan om kennis te hebben van techniek, maar ook om jezelf te blijven en oprecht te handelen in contact met anderen. Het is belangrijk om problemen als uitdagingen te zien en goed te begrijpen wat de rolverdeling is. Bij projectorganisatie is goede communicatie op verschillende niveaus en het afstemmen op de organisatie van de klant van groot belang. Verder is het aanpakken van zaken stap voor stap en het bepalen van je eigen tempo de beste manier om snel vooruitgang te boeken.